1. Wie mag een epc opmaken?
Enkel Energiedeskundigen die erkend zijn door het VEKA, mogen een epc-attest opstellen. Al onze keurders zijn Energiedeskundigen die erkend zijn door het VEKA.
2. Hoelang is een epc geldig?
Een epc is 10 jaar geldig.
3. Wat moet ik doen om het plaatsbezoek voor te bereiden?
Hoe meer documenten er beschikbaar zijn, hoe beter de score van het epc zal zijn. Onderstaande documenten zijn zeker nuttig: plannen, facturen van isolatie-aanpassingen, akte voor het bouwjaar,… Ook moeten de collectieve verwarmingsinstallaties (stooklokaal) steeds toegankelijk zijn tijdens het plaatsbezoek van de keurder.
4. Is een epc-attest verplicht bij verhuur?
Ja, indien er bij controle geen epc-attest kan voorgelegd worden, riskeert u een boete.
5. Met welke epc-labels mag de huurprijs geïndexeerd worden?
Een indexering mag niet voor woningen met een EPC-label E of F of voor woningen zonder EPC-attest. Voor woningen met een EPC-label D wordt de indexatie beperkt tot 50%. Bij energiezuinige woningen met een EPC-label A+, A, B of C wijzigt er niets. Verhuurders van die woningen mogen de huurprijs nog steeds indexeren. Deze nieuwe wetgeving geldt vanaf 1 oktober 2022. Enkel EPC’s van na 1 januari 2019 bevatten een energielabel. Indien u wilt indexeren, hebt u dus een epc nodig van na 1 januari 2019.
6. Welk energielabel komt overeen met welke epc-score?
- Energielabel A (EPC-score tussen 0 en 100)
- Energielabel B (EPC-score tussen 100 en 200)
- Energielabel C (EPC-score tussen 200 en 300)
- Energielabel D (EPC-score tussen 300 en 400)
- Energielabel E (EPC-score tussen 400 en 500)
- Energielabel F (EPC-score >500)
7. Hoelang is een epc geldig?
Een epc-certificaat is 10 jaar geldig.
8. Waarom is de prijs voor epc gemeenschappelijk delen hoger?
Het EPC gemeenschappelijke delen gaat niet enkel over de gemeenschappelijke hal of kelder van een gebouw, zoals de naam doet vermoeden. De hele gebouwschil zal in kaart worden gebracht zoals buitenmuren, dak, vloeren, ramen en collectieve installaties.De informatie uit dit EPC GD zal automatisch gebruikt worden voor alle toekomstige EPC’s van appartementen in dat gebouw. Daarom moet er veel informatie worden ingegeven in de centrale database en moet er een visueel model van het gebouw worden opgemaakt.
9. Indien u zelf isolatie geplaatst heeft en hiervan geen bewijsstukken heeft, kan de Energiedeskundige dit dan meenemen in het epc-attest?
Enkel bewijsstukken die door het VEKA in het inspectieprotocol worden opgelijst, kunnen door de Energiedeskundige in rekening worden gebracht.
10. Is een EPC ook verplicht voor grote niet-residentiële gebouw?
Vanaf 1 januari 2023 is een epc-attest verplicht voor alle niet-residentiële gebouwen.
11. Hoelang is een asbest-attest geldig?
Een asbest-attest is 10 jaar geldig. Indien er hoog risico materialen in het gebouw aanwezig zijn, is het attest slechts 5 jaar geldig.
12. Hoelang is een elektrische keuring geldig?
Indien er geen belangrijke aanpassingen zijn gebeurd, is een elektrische keuring 25 jaar geldig.